Tips på sommarens äventyr

1. Planera tillsammans

Ha hemmet som bas och gör dagsutflykter som är en bilresa bort. Skapa ett dokument där familjen får fylla på med idéer – är barnen engagerade tycker de förmodligen att det är roligare när ni väl åker. 

2. Besök en slottspark

Slottsparker brukar vara bra utflyktsmål med stora ytor och historiska vibbar som lite äldre barn kanske kan tycka är spännande.

3. Picknick!

För många blir det nog mycket picknick i sommar, så investera i bra picknickprylar! Matlådor med flera fack, termosar, vattenflaskor, filtar…

4. Pimpa trädgården

Har ni en trädgård? Uppdatera med lite nya utomhussaker såsom basketkorg, hopprep, kubb, sandlåda, gungställning, fotbollsmål, vattenspridare eller pool.

5. Plocka bär 

Åk på bärplock och låt barnen plocka kvällens efterrätt. Självplock på jordgubbar och andra läckerheter finns i hela landet.

6. Sov utomhus

Bor ni i lägenhet med balkong? Om sommaren är varm är det supermysigt att testa att sova på balkongen en natt! Dra ut en madrass, bädda mysigt och läs böcker tills ögonlocken börjar fladdra.

7. Besök en bondgård

Kolla upp om det finns en bondgård i närheten där ni får hyra in er. Garanterat mycket aktiviteter för hela familjen! 

8. Upplev med alla sinnen

Varva ned tillsammans! Det är inte alltid nöjesfält, djurparker och äventyrsbad som blir de bästa upplevelserna. Testa att utföra lite mindfulness i naturen ihop: Lägg er ner på marken och stirra rakt upp i himlen. Var helt tysta så att ni endast hör naturens egna ljud. Efter en stund får alla berätta vad de hört, sett och känt, till exempel: ”Jag ser trädtopparna, jag hör fåglarna och jag känner mossan som jag ligger på”.

9. Besök en 4H-gård

4H-gårdar är mysiga – och gratis.

10. Res som en snigel!

Testa husvagns- eller husbilssemester och upptäck Sverige.

 
 

11. En promenad är underskattad

Ta långa promenader på nya platser i barnens takt – men se till att ha med små belöningar i ryggsäcken!

 

12. Cykla

Investera i en cykelvagn och upptäck närområdet på två hjul.