Barnsäkerhet är viktigt

Viktiga säkerhets aspekter för ditt barn

Det finns många saker att undersöka och fundera på när du ska köpa barnvagn – både vad gäller användning och funktion. Ställ samma höga krav på barnets säkerhet och bekvämlighet när du köper en begagnad barnvagn som en ny.

Fundera på dina behov:

  • Vilka underlag ska vagnen köras på?
  • Vill du kunna köra barnet framåt- eller bakåtvänt, eller både och?
  • Kommer ni att åka hiss och hur stor är hissen eller måste du ta dig upp och ned för trappor?
  • Hur breda är dörrar där barnvagnen behöver kunna passera?
  • Kommer du att åka mycket buss, tåg eller bil och hur stort är bagageutrymmet på bilen?

Mät så att du säkerställer att vagnen går att använda överallt där du behöver den.

Fundera på barnets/barnens behov:

  • Hur många barn ska använda vagnen?
  • Hur gamla är barnet/barnen?
  • Hur länge kommer ni att vilja använda vagnen?

Barn under sex månader, som inte kan sitta stadigt, ska ha en vagn med plant liggläge. Vagnar för barn över sex månader ska alltid ha en sele som kan anpassas till rätt storlek. En duovagn eller en kombivagn med babylift i från början kan användas längre tid än en liggvagn som behöver bytas ut till en sittvagn efter ett halvår.

Kolla att barnvagnen är märkt med EN 1888, den europeiska säkerhetsstandarden för barnvagnar. Kolla också vilken maxvikt barnvagnen anges klara av. Sedan 2019 finns det en standard för vagnar för barn som väger max 15 kg och en för barn som väger max 22 kg. EN1888-1 är för ligg- och sittvagnar för barn som väger 0-15 kg och EN1888-2 är för sittvagnar för barn upp till 22 kg.

Det ska också finnas information med kontaktuppgifter till tillverkaren på barnvagnen eller förpackningen.

Känn på barnvagnens vikt och testa att fälla ihop den så att du vet att du klarar det enkelt även om du är ensam. Glöm inte att extra tillbehör, till exempel liftar, gör vagnen tyngre.

Fundera över vilka behov du har av att förvara väskor och kassar på vagnen? Observera att barnvagnarnas stabilitet, säkerhet och hållbarhet inte alltid testas med tanke på att du ska hänga något på handtaget. Därför är det viktigt att det finns tillräckligt med utrymme under vagnen.

Det finns standarder med säkerhetskrav som barnvagnar ska uppfylla. Om barnvagnen har märkningen EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888) ska den uppfylla kraven som finns i standarden.

Om barnvagnen inte har märkningen, eller har fel EN-nummer, är det är en varningssignal för att den kan vara osäker.  Var noga med att en vagn du köper är märkt med EN 1888. Det ska också finnas information med kontaktuppgifter till tillverkaren på barnvagnen eller förpackningen.